Incontinentie, wat kun je er zoal tegen doen?
17 december 2019 

Incontinentie, wat kun je er zoal tegen doen?

Wat is incontinentie?

Bij incontinentie verlies je ongewild (druppels) urine. Je kunt je plas moeilijker ophouden, omdat de bekkenbodemspieren zijn verzwakt door bijvoorbeeld hormonale veranderingen. Het gebeurt vaak wanneer je iets aan het doen bent, zoals traplopen, springen, lachen, bukken of tillen. Leeftijd hoeft daarbij geen rol te spelen.

Volgens het UMCG hebben zon 25% van de vrouwen vanaf 35 jaar er last van. Factoren zoals het slapper worden van je spieren tot zwangerschap kunnen er aan bijdragen. Zon derde van de zwangere krijgt met incontinentie te maken. Enerzijds komt dit door de extra druk die ontstaat op de blaas en de bekkenbodem, maar ook omdat je bekkenbodem in aanloop naar de bevalling zwakker wordt.

Hoe kun je incontinentie behandelen?

Vrouwen die incontinentie ervaren tijdens hun zwangerschap komen er vaak binnen een half jaar zelf weer vanaf. Blijf je last houden of werken onderstaande tips slecht voor je? Laat je dan door je huisarts door verwijzen naar een bekkenbodemtherapeut. Deze kan een behandeltraject met je starten, bestaande uit extra oefeningen en tips geven om het te verbeteren.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de situatie zo comfortabel mogelijk te maken en urineverlies te verminderen. Ga bijvoorbeeld regelmatig naar de wc, waarbij je zo goed mogelijk uit plast (zorg dat je een rechte houding aanneemt en je bekken goed naar voren kantelt).

Daarnaast vinden veel vrouwen het fijn om extra bescherming in de vorm van inlegkruisjes, maandverband of incontinentiemateriaal te dragen om het verlies op te vangen en doorlekken te voorkomen. Er is tegenwoordig erg goed materiaal op de markt (bijvoorbeeld het incontinentiemateriaal van Abena), waardoor je lekker comfortabel door de dag doorgaat!

Welke oefeningen kun je doen?

Daarnaast zijn er een aantal oefeningen die je zelf kunt doen om je bekkenbodem te verstevigen. Dit wordt niet alleen aangeraden wanneer je al last hebt van incontinentie, maar ook om het te voorkomen. Door regelmatig je spieren te trainen, voorkom je dat ze slapper worden of kun je de spieren na bijvoorbeeld een zwangerschap weer verstevigen. Voorkomen is soms beter dan verhelpen. Kan jij weer met een gerust hart gaan hardlopen of springen op de trampoline!

Over de schrijver

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?