Vriendinnen, geheimen en vertrouwen

Body & Mind / 16 mei 2014
Vriendinnen, geheimen en vertrouwen
Shutterstock
Een vriendin zei laatst tegen me: op een bepaalde leeftijd moet je geen dingen meer doen waar je geen zin hebt. Dat was nogal een uitspraak, want hoe vaak doen we niet dingen waar we eigenlijk geen zin in hebben? Maar goed, in dit geval ging het om een afspraak met iemand die ik niet meer zie, omdat ik daar geen zin meer in heb.

Is het zo eenvoudig? Nee, dat is het niet. De persoon in kwestie is wel meer dan tien jaar een van mijn beste vriendinnen geweest, maar sinds kort is het uit. Het lijkt inderdaad wel op het uitmaken van een liefdesrelatie, het afkappen van een vriendschap. En zoiets kan ook echt overal op gebaseerd zijn, maar meestal gaat het om iets dat net wat dieper ligt dan een meningsverschil over een film, een man of iets anders. Vriendschap is in de diepte gebaseerd op vertrouwen. Niet eens op het vertrouwen dat je elkaars geheimen goed bewaart, maar op een vertrouwen dat je er voor elkaar bent. Veiligheid.

En die kan zomaar als sneeuw voor de zon verdwijnen. Zeker als de ander je geheimen doorvertelt, maar ook bijvoorbeeld als blijkt dat de ander dingen voor je achterhoudt. Niet dat je altijd alles aan elkaar moet vertellen, maar net datgene niet vertellen wat belangrijk is voor wat je normaal gesproken uitwisselt, kan funest zijn.

Stel dat je het vaak over jullie moeders hebt. Je vertelt je ergernissen, maar vooral ook de mooie dingen van de moeder-dochterrelatie. Die ene keer dat je bijna slaande ruzie met je moeder had, en ook - gelukkig - die vele keren dat je bij haar terecht kon, dat jullie de slappe lach hadden of dat je ook haar hebt kunnen helpen met een probleem van formaat. Het zijn altijd mooie dingen, en jij en je vriendin herkennen zoveel in elkaar, zelfs in elkaar moeders! Dat schept een band. Vriendinnen delen juist dat soort serieuze onderwerpen met elkaar, ik noem nu de moeders, maar denk maar even aan jongens als je jong bent en mannen als je wat ouder wordt. Het favoriete onderwerp, niet waar?

En met iedere vriendin heb je weer andere thema’s of variaties op thema’s die telkens weer terugkomen. Zo ook ik met deze vriendin. En opeens vertelde ze iets op zo’n gebied aan een gemeenschappelijke, andere vriendin, waar ik bij zat. Ik wist er niets van, ze had me niet in vertrouwen genomen. Terwijl ik haar kort daarvoor juist iets heel precairs had verteld, in de wetenschap dat ze het niet zou doorvertellen.

Laten we hopen dat ze dat niet gedaan heeft. Maar ik heb haar toen uitgelegd dat ze me niet alles hoeft te vertellen (dat protest kreeg ik uiteraard), maar dat er een grote ongelijkwaardigheid was ontstaan en dat ik me juist daardoor niet meer veilig voelde.

Heb je ook wel eens zoiets meegemaakt? Of zou jij juist heel anders reageren?


Deel dit:

Geschreven door: Mirjam Windrich - www.mindfulanalysis.nl

Mirjam Windrich

Hallo, ik ben Mirjam en in 2005 ben ik voor mezelf begonnen als psychosociaal therapeut en ontwikkelde ik een methodiek om mensen snel via internet te kunnen helpen. Met zo ongeveer alle vragen die in het menselijk leven een rol kunnen spelen, denk aan relatieproblemen, loopbaanvragen en psychische klachten. Ik verzorg ook trainingen en cursussen hierin en schrijf er boeken en artikelen over.

Vriendinnen zijn essentieel en het is fantastisch dat we via internet ook op hele andere manieren met elkaar in contact kunnen komen. Het schrijven krijgt daarmee ook een andere functie, dat vind ik wel interessant. Dus vanaf nu hoop ik jullie af en toe te vermaken, en te inspireren op dit blog en wie weet wat voor moois er allemaal op gang komt!Lees meer over deze blogger

Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

211958

Nieuwe leden

23-02-2020
23-02-2020
23-02-2020
23-02-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum