Ruzie maken: Zo doe je het op de juiste manier!

Body & Mind / 07 november 2017
Ruzie maken: Zo doe je het op de juiste manier!
Shutterstock
Ruzie maken hoeft niet altijd negatief te zijn, het kan ook een moment zijn van irritaties uitpraten en eerlijk zijn over je gevoel ten opzichte van de ander. Wel moet je je aan bepaalde 'ongeschreven regels' houden om op de juiste manier ruzie te kunnen maken, zodat het ook nog nut heeft. Wij bieden je hiervoor de juiste handvatten aan.

Aanvallen

Allereerst is het heel belangrijk om de ander tijdens een ruzie niet aan te vallen, maar wijs hem of haar op dingen die jou dwars zitten in de setting van een vertrouwelijk gesprek. Direct de aanval zoeken, betekent dat je ook een woedende reactie terug krijgt en dan loopt de ruzie uit de hand.

Gevoelens

Dit is misschien wel hét moment om je gevoelens te uiten, dus houd deze tijdens een ruzie zeker niet voor je. Als je deze namelijk niet uit, dan worden het alleen maar negatieve gedachtes en dit zal je niet verder helpen.

Beschuldigingen

De uitspraak; ‘jij doet altijd’ of ‘jij vindt altijd’ kun je beter weglaten. Het is namelijk niet zo dat iemand altijd alles maar vindt en doet, alleen is het wel een uitspraak die je makkelijk gebruikt. Praat liever vanuit de ik-vorm, om daarmee aan te geven wat het met jou doet. Dus in plaats van 'Jij doet nooit wat in huis' zeg je 'ik heb het gevoel dat ik er alleen voor sta in huis'.

Choose your battles

Als je ruzie maakt over iets wat je dwars zit, dan gaat de ruzie over dat onderwerp. Ga er niet ineens 10 onderwerpen bijhalen, want dan kun je hetgeen waar het écht over gaat niet meer goed beargumenteren. Dus ook geen oude koeien uit de sloot halen, blijf in het hier en nu.

Schelden

Schelden is absoluut not done, ook niet tijdens een ruzie. Dus blijf gewoon normaal communiceren, dan kom je het verst mee. Anders heb je er dadelijk weer een nieuwe ruzie bij.

Herhalen

De kracht van herhaling gaat niet op tijdens een ruzie, het zal zorgen voor meer irritatie over en weer. Dus ga niet eindeloos jouw standpunt herhalen, probeer het gewoon één keer goed en duidelijk uit te leggen.

Rust bewaren

Als jullie allebei in je hoge energie zitten en de emoties lopen hoog op, probeer dan even een time-out in te lassen. Anders ga je makkelijk over je toeren heen en ga je dingen zeggen waar je spijt van krijgt of die geen enkele toevoeging hebben. Je kunt dit doen door te zeggen dat het je allemaal even veel wordt en even een paar minuutjes voor jezelf nodig hebt.

Luisteren

Ruzie maken draait niet alleen om jouw verhaal, de ander heeft namelijk vaak een hele andere belevenis of ervaring. Daarom is het super belangrijk om goed naar de ander te luisteren en er zeker niet doorheen te tetteren. Als de ander het gevoel heeft dat jij niet luistert, dan wordt het alleen maar van kwaad tot erger.

Standpunt van de ander

Probeer tijdens de ruzie de standpunt van de ander echt te begrijpen. Ruzie maken gaat namelijk niet over winnen of gelijk krijgen, het is een proces die jullie verder moet brengen. Je gaat hierbij opnieuw kaders schetsen en je grenzen aangeven. En dat geldt voor beide partijen. Dus probeer je in te leven in de ander en ook zijn of haar standpunt te te begrijpen. Je hoeft het er niet helemaal mee eens te zijn, maar je inleven in de ander helpt vaak al een heleboel.


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226720

Nieuwe leden

27-09-2020
27-09-2020
27-09-2020
26-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Hoogsensitief / HSP?
17
Kletspraatje
Herfst
5