Pak je winterdip effectief aan met mindfulness

Body & Mind / 24 december 2014
Pak je winterdip effectief aan met mindfulness
Shutterstock
Tijdens de winterperiode kun je je behoorlijk futloos en down voelen. Gelukkig kun je de winterdip effectief aanpakken met behulp van een paar eenvoudige mindfulness-principes. Deze werken gegarandeerd beter dan voor de TV kruipen met de koektrommel op schoot!

1. Accepteer wat je niet kunt veranderen

Ja, het regent. Ja, het stormt. En ja, alles ziet er grauw en grijs uit. Toch hoef je niet toe te staan dat deze externe factoren jouw humeur aantasten. Want wat er in de buitenwereld gebeurt, ligt geheel buiten je invloed. Het heeft dus geen zin om je daar druk over te maken en je erin mee te laten slepen. Accepteer het nare weer zoals het is, net zoals je in de zomer de zon en een strakblauwe lucht accepteert. Als je ’s ochtends opstaat en de regen tegen de ramen klettert, zeg dan tegen jezelf: ‘Het is zoals het is, ik weiger me druk te maken over iets dat ik niet kan veranderen.’

2. Verander wat je wèl kunt veranderen

Op het weer heb je geen invloed, maar er zijn genoeg dingen in je leven waar je wèl invloed op hebt. Zo kun je zowel thuis als op je werk een fijne, warme sfeer creëren waar jij je prettig bij voelt. Steek kaarsjes aan voor mooi licht, brand wierook voor een lekkere geur, zet je favoriete muziek op en koop een mooie bos bloemen voor jezelf (en je collega’s). Zorg ervoor dat je je bewust warm en verzorgd kleedt. In een afgetrapte joggingbroek en met ongewassen haren ga je je namelijk al snel waardeloos voelen en dat is koren op de molen van de winterdip. Let er ook op dat je gezond blijft eten om je lichaam fit te houden. Focus je aandacht op al dit soort kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke elementen in je leven. Zij maken namelijk een wereld van verschil en geven je een goed gevoel over jezelf.

3. Wees dankbaar

Om negatieve gevoelens binnen de perken te houden, is het van belang om jezelf bewust te maken van alles dat goed is in je leven. Schrijf elke avond, voordat je gaat slapen, in een schrift op voor wie en wat je dankbaar bent. Wij mensen zijn geneigd om vooral naar negatieve, bedreigende gebeurtenissen te kijken, terwijl we vergeten dat er ook genoeg mooie dingen in ons leven plaatsvinden. Neem je dus voor dat je je mind bewust zult voeden met positieve berichten, positieve gebeurtenissen en positieve mensen. Hoe meer je dit doet, hoe meer je jezelf traint om voor positiviteit open te staan.

4. Wees vriendelijk

Gevoelens van depressiviteit gaan altijd gepaard met een vorm van zelf-obsessie. Als je veel met jezelf en je eigen gevoelens bezig bent, dan krimpt je wereld. En dat is niet zo’n gezonde situatie omdat een wereldje waarin ’t alleen maar om jou draait, somberheid in de hand werkt. Je raakt dan opgesloten in jezelf en je negatieve emoties. Als je gevoelig bent voor een winterdip, kun je dit tegengaan door je focus te verleggen van jou en je gevoelens… naar anderen en hun welzijn. Wees vriendelijk tegen de cassière in de supermarkt. Knoop eens een praatje aan met de schilder in de straat. Bel eens wat vaker naar je vriendinnen om oprechte belangstelling voor hun verhalen te tonen. Houd bewust op met klagen over alles wat jou dwarszit, maar sta open voor de mensen om je heen en luister naar hen met een oprecht hart. Zeker weten dat je je winterdip zo snel de das omdoet!

Lees in dit verdiepingsartikel meer over de winterdip met daarin het meest recente onderzoek en meer praktische tips. Succes! Marisa


Deel dit:

Geschreven door: Marisa - www.growingmindfulness.nl

Marisa

Hallo, mijn naam is Marisa en ik denk, droom, doe en adem mindfulness. Sinds ik mindfulness beoefen – na een flinke burnout door een stressvolle carrière in de reclame – is mijn leven totaal veranderd. Ik schrijf boeken, blog posts en online leerprogramma’s over mindfulness en werk aan een historische mindfulness-roman. Ik wil vrouwen helpen om, in de hectiek van alledag, innerlijke rust en balans te vinden met behulp van nuchtere mindfulness-zonder-zen-gedoe. Ik heet je van harte welkom op mijn website www.growingmindfulness.nl voor inspiratie, goodies en gratis proeflessen.Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

221698

Nieuwe leden

11-07-2020
11-07-2020
10-07-2020
10-07-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin