Het grote verlangen

Body & Mind / 30 maart 2014
Het grote verlangen
Shutterstock
Soms word je erdoor overvallen, zomaar liggend in de lentezon voel je het: een soort zinderende stroom door je lichaam die je ergens naartoe lijkt te leiden. Waarnaartoe weet je niet, en eigenlijk gebeurt er feitelijk ook niks en verder is er geen mens die het merkt. Het grote verlangen.
Is het liefde, is het seks? Dat kan, helemaal als je verliefd bent want dan vechten die twee om de voorrang, des te heviger. Maar het hoeft niet bij dit ‘aardse’ te blijven. De geschiedenis staat bol van gedichten, verhalen en kunstwerken die gaan over het grote verlangen.

Van de wens ergens in op te gaan, in iets hogers meestal, tot de wil om samen te smelten met iets of iemand tot en met de drang naar het oude, naar hoe het geweest is. Het verlangen naar een ander leven, een soort ongeleefd leven, is een populair onderwerp onder psychoanalytici. En je kunt je daar wel wat bij voorstellen, want stel dat je iemand anders was, ergens anders leefde, uit andere mensen was geboren?

Zijn het vaak kinderen die hierover fantaseren, ook volwassen kunnen er wat van. Als we heel sterk naar iets verlangen, en dat kan ook gewoon een andere baan, een nieuw huis, of een andere gemoedstoestand zijn, dan zien we dat als iets natuurlijks, iets goeds ook meestal. Ook al verlang je naar een heerlijke omhelzing met je buurman die getrouwd is - er is eigenlijk niets slechts aan, aan dat verlangen. En bovendien (dit is vooral heel eigentijds) je mag toch gewoon verlangen wat je wilt? Als we iets hoog in het vaandel hebben, dan is het wel de vrijheid van het verlangen.

Vreemd is dat eigenlijk, dat we ergens naar verlangen beschouwen als iets goeds. Terwijl iedereen weet dat die hemelse omhelzing met de buurman de hel kan doen losbarsten, dat de nieuwe baan een volledige ramp kan worden en dat dat nieuwe huis niet alleen figuurlijk, maar ook nog wel eens letterlijk onder water kan komen te staan. Om nog maar te zwijgen hoe ellendig liefde & seks in een mensenleven kunnen huishouden. Soms lijkt het wel een regelrechte val, waar je door de kracht van dat verlangen wordt ingezogen. Daar staat gelukkig ook heel vaak iets tegenover: dat je juist door allerhande rampspoed een kijkje dieper in het leven zelf kan nemen: je krijgt het beter door, je snapt meer hoe het werkt en je eigen weg kun je steeds beter uitstippelen omdat je nu eenmaal geen ezel bent (twee keer, zelfde steen). Of... is dit nu weer iets te positief?

Hoe dan ook, nu we toch allemaal heel mindfull bezig zijn, is het ook wel interessant om eerst dat verlangen zelf eens te begluren, af te tasten en te bevragen waar het eigenlijk over gaat. Het zal er niet minder om worden, maar wie weet, kun je her en der een beetje bijsturen, je niet helemaal overgeven aan die verleidelijke, zinderende stromen

Heb jij weleens een groot verlangen gehad naar iets wat onmogelijk was?

Deel dit:

Geschreven door: Mirjam Windrich - www.mindfulanalysis.nl

Mirjam Windrich

Hallo, ik ben Mirjam en in 2005 ben ik voor mezelf begonnen als psychosociaal therapeut en ontwikkelde ik een methodiek om mensen snel via internet te kunnen helpen. Met zo ongeveer alle vragen die in het menselijk leven een rol kunnen spelen, denk aan relatieproblemen, loopbaanvragen en psychische klachten. Ik verzorg ook trainingen en cursussen hierin en schrijf er boeken en artikelen over.

Vriendinnen zijn essentieel en het is fantastisch dat we via internet ook op hele andere manieren met elkaar in contact kunnen komen. Het schrijven krijgt daarmee ook een andere functie, dat vind ik wel interessant. Dus vanaf nu hoop ik jullie af en toe te vermaken, en te inspireren op dit blog en wie weet wat voor moois er allemaal op gang komt!Lees meer over deze blogger

Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 1 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

211316

Nieuwe leden

16-02-2020
16-02-2020
16-02-2020
16-02-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum