Zo houd jij je goede voornemens wél vol: 4 slimme tips!
14 januari 2020 

Zo houd jij je goede voornemens wél vol: 4 slimme tips!

Je kent het wel: die jaarlijks terugkerende goede voornemens als het gaat om je vitaliteit. Je besluit gezonder te gaan eten, elke dag water te drinken, meer te bewegen of te stoppen met roken of met drinken. Je weet ook dat het merendeel van de mensen die goede voornemens uiteindelijk niet volhoudt; en dus niet waar kan maken. Dat levert natuurlijk veel frustratie op. In dit blog deel ik een paar tips zodat jij jouw goede voornemen beter vol gaat houden.

Vaak genoemde goede voornemens

Als je kijkt naar welke goede voornemens het meeste gemaakt worden, dan hangt dat vaak samen met het volgende:

  • Stress vermijden of verminderen
  • Meer tijd doorbrengen met vrienden en familie
  • Meer bewegen
  • Meer tijd voor jezelf vrijmaken
  • Gezonder eten

Je ziet dat die top 5 op de één of andere manier gekoppeld is aan je mentale of fysieke vitaliteit. Verbetering aanbrengen op één van de twee gebieden gaat echt veel opleveren voor je welzijn en je welbevinden. Maar je moet het dan wel vol kunnen houden. Hier volgen een paar tips zodat jou dat dit jaar beter lukt dan de voorgaande jaren.

1. Maak een gerichte keuze

Een gewoonte veranderen is een lastig proces voor onze hersenen. Sommige mensen hebben meerdere goede voornemens. Dan is de kans van slagen eigenlijk al nihil. Dat gaat je zoveel (onbewuste) stress opleveren dat het je meer kwaad dan goed gaat doen.

Beperk jezelf daarom bij voorkeur tot één concreet goed voornemen. Kies datgene, wat jou het meeste gaat opleveren en wat echt goed voelt. Kijk ook naar wat voor jou haalbaar is gezien je tijd en motivatie de komende maanden.

2. Maak je goede voornemen haalbaar

Je hebt een goed voornemen uitgekozen waar je voor gaat: top! De volgende stap is om je voornemen concreet en haalbaar te maken. Want doe je dat niet, dan verwatert het goede voornemen al snel omdat er geen duidelijke ‘regels’ zijn en het eindresultaat niet bepaald is.

Daarnaast is een onhaalbaar doel niet echt motiverend voor je en dan haak je al snel weer af. Stel dat je wilt afvallen. Als je maar gewoon begint met minder eten (wat soms niet eens de oplossing is), dan heb je niets concreets om naartoe te werken.

Misschien is je doel om 20 kilo af te vallen. Ook dat is een lastig haalbaar doel. Ga liever voor iets wat ook echt bereikbaar is voor jou. Denk aan 3 kilo afvallen. Maak daar een start mee.

3. Maak je goede voornemen concreet

De volgende stap is om je doel concreet te maken. Want hoe concreter, hoe groter de kans van slagen. Als je maar gewoon ‘iets’ gaat doen, kom je niet erg ver omdat je goede voornemen niet concreet genoeg is.

Een handige manier is om je goede voornemen concreet te maken met behulp van het SMART-principe. SMART is natuurlijk een Engels woord voor slim, maar het is ook een acroniem voor de volgende begrippen:

  • Specifiek: kies een concreet doel?
  • Meetbaar: maak het meetbaar (bv. 3 kilo afvallen of 3 keer in de week 20 minuten wandelen)
  • Acceptabel: is het doel voor jou en je gezin acceptabel en te doen (bv. qua tijd en financiën).
  • Realistisch: zorg dat het doel realistisch is en ook echt mogelijk is om zelf te behalen (bv. 3 kilo afvallen de komende drie maanden is realistisch, 20 kilo afvallen daarentegen minder tot niet)
  • Tijdgebonden: Noem een concrete deadline voor je doel (bv. de komende 3 maanden val ik 3 kilo af of de komende maand drink ik elke dag 8 grote glazen water)

Het is slim om dit voor jezelf uit te schrijven en dit er steeds weer bij te pakken voor een stuk duidelijkheid en een stuk motivatie.

4. Je hoeft het niet alleen te doen

Je weet zelf hoe lastig het is om een goed voornemen in je uppie vol te houden. Zoek daarom het liefste een buddy die misschien wel eenzelfde soort goed voornemen heeft. Die enen vriendin die ook graag wil afvallen. Of misschien kun je het samen met je partner oppakken. Samen haal je beter en sneller resultaten dan alleen. Dat geldt ook voor je goede voornemens.

Zoek dus iemand die je als ‘buddy’ kunt inzetten. Spreek bijvoorbeeld 1 keer per week (online) af om de voortgang met elkaar te bespreken. Je kunt elkaar over en weer handige tips geven en de moeilijke momenten met elkaar delen. Zo wordt het een stuk gemakkelijker om je voornemen goed vol te houden.

Wat is jouw goede voornemen voor 2021? Deel het hieronder!

Over de schrijver
Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft.Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw mentale en fysieke vitaliteit.Denk aan: persoonlijke groei, werk/privébalans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb sinds 2016 een eigen bedrijf en ik begeleid vrouwen om de regie op hun leven te (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Dat doe ik zowel live (coaching, workshops en trainingen) en via mijn online programma’s.
Reactie plaatsen

Zoek jij nieuwe vriendinnen bij jou in de buurt?