Feit of fabel: fruit maakt dik

Body & Mind / 09 maart 2019
Feit of fabel: fruit maakt dik
Shutterstock
In fruit zit nogal wat suiker en om die reden wordt vaak gezegd dat fruit dik maakt. Is dit waar? Of is dit gewoon een vreemd fabeltje?

Fruit is gezond

Fruit is gezond. Het bevat vitaminen, vezels, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor het lichaam. Toch zou je dik kunnen worden van fruit, omdat het fruitsuikers (fructose) bevat. Het lichaam reageert in principe hetzelfde op deze suikers als op andere suikers. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en vervolgens maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Insuline helpt je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen door de suikers uit je bloed te halen en deze naar je cellen te transporteren. Eenmaal in je cellen worden de suikers opgeslagen als vet.

Eet bewust

Je zou dus kunnen zeggen dat je dik zou kunnen worden van fruit, maar gelukkig gebeurt dit alleen als je echt heel erg veel fruit eet. We hebben fruit nodig, dus schrap het niet uit je voedingspatroon. Je moet het maar zo bekijken: téveel is nooit goed. Dus teveel fruit ook niet. Een stuk fruit per dag zal je echt niet dik maken en bovendien kun je veel beter een stuk fruit pakken als je trek hebt, dan een suikerrijk tussendoortje. Blijf dus lekker fruit eten, maar overdrijf het niet.

Fruit met veel suikers

Sommige stukken fruit bevatten meer fruitsuikers dan andere. Mocht je toch wat meer fruit op een dag willen eten en toch op de suikers willen letten, hou dan dit lijstje even in de gaten. Deze fruitsoorten bevatten namelijk meer suiker dan andere stukken fruit.

  1. Mango
  2. Druiven
  3. Peer
  4. Watermeloen
  5. Appel
  6. Blauwe bessen
  7. Banaan
  8. Honingmeloen
  9. Papaja
  10. Sinaasappel

Vruchtensappen

Met vruchtensappen, en zeker de voorverpakte sappen uit de supermarkt, moet je oppassen. Deze sappen bevatten namelijk bijna geen vezels waardoor alle voedingsstoffen snel worden opgenomen in het lichaam, dus ook de suikers. Door het drinken van sappen kun je dan ook veel sneller een hoop suiker binnen krijgen. In een glas appelsap zitten al snel zo’n 4 appels, dus krijg je ook 4 keer zoveel suiker binnen dan wanneer je een appel zou eten. En je mist de vezels.

Conclusie

Fruit is gezond voor je want het bevat veel voedingsmiddelen die we nodig hebben. Als je wilt letten op de suikers en/of op de kilo's, dan is het goed om er bewust mee om te gaan en er niet teveel van op een dag te eten. Toch blijft het gezond voor je en je kunt nog altijd beter als tussendoortje fruit eten dan allerlei koekjes en snoepjes.


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (1)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 5 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

230460

Nieuwe leden

01-12-2020
30-11-2020
30-11-2020
30-11-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum

Kletspraatje
Online contact
25
Overijssel
Nieuw contact
5