Complimenten geven die krachtiger zijn dan “Je ziet er leuk uit!”

Body & Mind / 15 september 2017
Complimenten geven die krachtiger zijn dan “Je ziet er leuk uit!”
Shutterstock

Dames, we hebben het soms misschien niet eens door, maar wat complimenteren we elkaar toch veel op het uiterlijk! En dat terwijl er oneindig meer valt te waarderen aan onze sterke, creatieve en zorgzame vriendinnen, nietwaar? Ook al complimenteren we mannen ook wel eens op een leuk shirt of een goed kapsel, meestal lijken we toch vaker iets op te merken dat hun vaardigheden betreft. Het wordt dus tijd om onze sisters ook eens wat regelmatiger een échte gunst te bewijzen en ze in het zonnetje te zetten met complimenten waarvan ze in hun kracht komen te staan – want daar bloeien mensen van op.

Andere kwaliteiten dan je lichaam

De mate waarop we bij vrouwen de nadruk op het lichaam leggen, werkt een ongezond zelfbeeld in de hand, vooral bij jonge meiden. Onderzoek wijst uit dat moeders, door teveel aandacht te besteden aan het gewicht en het lichaam van hun dochter (en zichzelf), zo een negatief zelfbeeld bevorderen bij hun kleine meid. Dit gebeurt zowel door middel van opmerkingen die belichten dat de dochter is aangekomen, alsook vanwege complimentjes over gewichtsverlies. Beide opmerkingen verraden immers dat er een grote mate van belang wordt gehecht aan het fysieke uiterlijk en een laag gewicht. Hierbij worden niet-fysieke, veel belangrijkere eigenschappen van de meiden (en andere vrouwen in hun leven) volledig ondergewaardeerd. Vandaar dat het zo cruciaal is dat we onszelf aanleren om vaker andere kwaliteiten in onze vriendinnen (én in onszelf) te herkennen en te eren door ze terug te spiegelen.

Wat is het opmerken waard?

Want zelfs als je iets positiefs opmerkt over het uiterlijk van je vriendinnen, doe je ze natuurlijk volledig tekort als je eigenlijk nooit teruggeeft hoe stralend hun persoonlijkheid is, hoe dapper je ze vindt, en hoezeer je onder de indruk bent van hun leiderschapskwaliteiten. Wat inspireert jou aan je vriendinnen? Koppel dat eens wat vaker aan ze terug. Er is niets mis mee om aan body positivity te doen. Het is heel belangrijk om je lekker in je vel te voelen en ook met een paar kilo’s meer bewust liefdevol te zorgen voor je uiterlijk, zodat je zelfverzekerd voor de dag kunt komen. Daartoe helpen zowel winkels met een mooi aanbod dat past bij je figuur, als het werken aan een gezonde zelfverzekerdheid en liefde voor je lijf. Maar het is ook essentieel om expliciet te erkennen en bevestigen dat jij en de vrouwen in je leven méér zijn dan alleen het uiterlijk. Veel meer zelfs! En dat is het opmerken waard.

Met de volgende complimenten schenk je eens op een andere manier aandacht aan je vriendinnen:

 • Jij inspireert mij (om ____)
 • Je biedt me altijd een inzichtelijk perspectief
 • Jij hebt zo’n humor!
 • Ik voel me zo op mijn gemak bij jou
 • Je kunt dingen zo helder uitleggen
 • Je stráált helemaal als je met _____ bezig bent!
 • Zou je mij _____ eens willen leren?
 • Ik waardeer het dat je altijd zo open bent
 • Jij hebt zo’n talent voor _____
 • Ik ben soms best wel eens jaloers op jouw _____ skills
 • Je draagt zo’n kracht bij je
 • Ik ben zo blij dat ik je ken
 • Jij barst van de creativiteit!
 • Wat heb je dat leuk aangepakt!
 • Ik word stil van jouw moed
 • Ik waardeer onze vriendschap zo

Wat voor complimenten geef jij graag? En welke dingen vergeet je je vriendinnen wel eens mee te geven, ondanks dat je het wel zo voelt? Waarom is dat zo, denk je?


Deel dit:

Geschreven door: Redactie


Reacties (0)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

226656

Nieuwe leden

26-09-2020
26-09-2020
26-09-2020
26-09-2020

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin

Op het forum