4 tips voor een perfecte start van je week

Body & Mind / 05 juli 2020
4 tips voor een perfecte start van je week
Shutterstock
Je kent het wel: voor je gevoel is je weekend voorbij gevlogen. Voor je het weet is het maandag en begint de drukte weer. Veel mensen vinden de maandag de meest lastige dag van de week, omdat het volgende weekend zo ver weg lijkt en dat kan demotiveren. In dit blog lees je tips hoe je zo goed mogelijk omgaat met die ‘mondayblues’.

1. Houd vast aan je slaapritme

Veel mensen nemen het ervan in het weekend en gaan later naar bed of slapen (veel) langer. Voor je lichaam is dit niet zo prettig want je haalt het zo uit zijn natuurlijk slaap- waakritme. De tip is om ook in het weekend zoveel mogelijk de ‘normale’ tijden aan te houden van doordeweeks. Houd hierbij een marge van een uur of 2 aan: sta je doordeweeks normaal om 7 uur op? Sta in het weekend dan niet later op dan 9 uur.

Natuurlijk is een keer een feestje of heerlijk uitslapen tot 12 uur geen enkel probleem, maar maak er geen gewoonte van als je je fit en vitaal wilt blijven voelen. Door af te wijken van je natuurlijke slaapritme, wordt het juist op maandagochtend nog lastiger om uit je bed te komen: liever niet (te vaak) doen dus.

2. Plan op maandag structureel iets leuks in

Omdat de maandag vaak zo’n gevoelsmatig ‘lastige’ dag is, is het een goed idee om op die dag iets leuks in te plannen waarop je je verheugt. Op die manier krijg je een positieve associatie met de aankomende maandag. Dat alleen doet al veel voor je gevoel. Probeer het maar eens uit.

Zet die gezellig koffie-date met je beste vriendin op maandagavond. Of dat leuke etentje met je nieuwe vlam. Misschien heb je zin in een avond me-time. Plan dat dan in op maandagavond: compleet met een heerlijk gezichtsmaskertje, een lekker drankje en je favoriete film. Merk je al dat alleen de gedachte daaraan al een prettig gevoel geeft? Denk aan de mensen en dingen die je gelukkig maken en beloon jezelf gewoon op die moeilijkste dag van de week.

3. Las de ‘detox zondag’ in

Uit onderzoek blijkt dat mensen zich op de maandag het minst aantrekkelijk voelen. Dat hangt onder meer samen met onze eet- en drinkgewoonten in het weekend.

Het weekend is vaak het moment waarop we vaker een glaasje drinken en wat ongezonder eten. Dat is natuurlijk geen enkel probleem, maar het maakt wel dat we ons op maandag dan ook fysiek wat minder voelen.

Dat kun je voorkomen door op zondag geen alcohol te drinken en weer wat op je voeding te letten. Vrijdag en zaterdag geniet je gewoon lekker, maar zondag let je weer op. Dat zorgt ervoor dat je maandag stukken beter in je vel zit: niet alleen fysiek, maar zeker ook mentaal. Pak het dus slim aan met de ‘detox’ zondag zodat je je op maandag lekker fit en vitaal voelt.

4. Voorkom dat vervelende ‘ik moet morgen weer werken'-gevoel

Heb jij dat ook weleens? Dat je in de loop van de zondag een ongemakkelijk stressgevoel ervaart als je denkt aan het feit dat je morgen weer moet werken? Dat komt omdat je dan onbewust bezig bent met alles wat er op je werk (nog) moet gebeuren. De to-dolijstjes komen in een sneltreinvaart onbewust voorbij razen waardoor je stress ervaart.

Zondag is natuurlijk wel het laatste moment waarop je dit gevoel wilt hebben. Je kunt het met de volgende tip voorkomen. Op vrijdag maak je een moment tijd vrij op je werk om je planning voor de volgende week overzichtelijk uit te werken. Maak een overzicht van alles wat dringend is, plan dat in. Schrijf ook alle kleine dingen op die je niet moet vergeten: alle belangrijke, maar ook de minder belangrijke dingen die wel moeten gebeuren. Anders blijven die de hele tijd in je hoofd oppoppen en zorgen ze voor een (onnodig) onrustig gevoel. Voorkom dat!

Door alles uit je hoofd te schrijven en in te plannen, creëer je een gevoel van controle en overzicht. Dat maakt dat je in het weekend niet (of in ieder geval stukken minder) bezig bent met je werk. En zo voorkom je ook dat vervelende gevoel dat op zondag de kop op kan steken. Mocht het toch gebeuren, dan kun je die gedachte meteen omdraaien door te denken dat je alles onder controle hebt en alles is ingepland. Je mag het dan meteen weer loslaten.

Ga voor die perfecte start van je week met deze handige tips. Succes en een fijne maandag gewenst!


Deel dit:

Geschreven door: Suzanne Aslander - www.suzanneaslander.nl

Suzanne Aslander

Hoi, ik ben Suzanne Aslander en ik blog met veel plezier op vriendinnenonline.nl over alles wat met vitaliteit & stressvrij leven te maken heeft.

Graag deel ik mijn ervaringen, mijn expertise en mijn beste tips met jou over alles wat samenhangt met jouw mentale en fysieke vitaliteit. Denk aan: persoonlijke groei, werk/privébalans, stress, piekeren, beweging, voeding, hormonen, me-time en je passie volgen. Ik heb een eigen bedrijf en ik begeleid vrouwen om de regie op hun leven te (her)pakken, zodat ze weer bewust & vitaal genieten. Dat doe ik zowel live (workshops en trainingen) en via mijn online programma’s.

Ga samen met mij voor ‘less stress & more happiness’! Daarnaast ben ik auteur van het boek ‘Zorg met zin: handboek voor de vitale & bevlogen zorgprofessional.Lees meer over deze blogger

Reacties (2)


Je bent nog niet ingelogd. Log in of maak een nieuw account om een reactie te plaatsen.

Reageren zonder inlog kan ook:

Hoeveel is 5 + 3 ?

VRIENDINNEN MAAK JE ZO ONLINE!

Welkom op het grootste vriendinnenplatform van Nederland. Je kunt hier op een gemakkelijke en vrijblijvende manier nieuwe vriendschappen sluiten en jouw vriendenkring vergroten. 

registreer direct

Gesloten vriendschappen

259964

Nieuwe leden

25-01-2021
24-01-2021
24-01-2021
24-01-2021

share op instagram     share via facebook     share op twitter     share op pinterest     share op bloglovin